8 Temmuz 2017 Cumartesi

Roma ve İtalyan Kültürü

Roma "yorgun ayakların şehri" olarak bilinir. Görülecek o kadar çok şey var ki, bir oraya bir buraya gidelim derken, farketmeden kilometrelerce yol yürümüş olursunuz. Bu sebeple sizin için elimden geldiğince kısa ve öz olarak Roma'yı ve İtalyan kültürünü özetliyorum.

Barok mimarisiyle tarih kokan Roma sokakları, her döndüğünüz köşede karşınıza bir sürpriz çıkarır.

Binaların eskimiş olduğuna, ya da bakımsız göründüğüne takılmayın! Roma'ya ruhunu ve atmosferini veren tam olarak da binaların doğallığının bozulmamış olması.

Başlıca görmeniz gerekenler:

Centro Storico (tarihi merkez)

Pantheon
Sutunları 2000 yıllık olan daire şeklindeki bu tapınak pagan döneminde (Antik Roma) yapılmıştır, fakat romalılar hıristiyan olunca kiliseye çevrilmiştir. Pantheon un kelime anlamı yunancadan gelir ve 'Bütün Tanrıların Tapınağı anlamını taşır. 
Ortası delik olan kubbesi, güçlendirilmemiş betondan yapılmıştır ve bu metodla yapılan kubbeler arasında dünyadaki en büyük kubbedir.

Kolezyum
İtalya ve Roma deyince gözümüzde canlanan aklımıza gelen ilk yerlerden biri.
Antik Roma'da gladyatör dövüşlerinin yapıldığı, halka açık gösteriler ve infazların da gerçekleştirildiği amfi tiyatro şeklide büyük arena. 2007 yılında dünyanın yeni yedi haritasından biri olarak seçildi.

Forum
Antik Roma'nın merkezi. Politika, ekonomi, dini ritüeller, kutlamalar ve ticaret te dahil bir çok alanda her şeyin yapıldığı başlıca merkez.

Vatikan
Katolik Hıristiyanlığın merkezi olan Vatikan, katolik mezhebinin ruhani lideri Papa'nın de içinde yaşadığı dünyanın yüzölçümü olarak ikinci küçük devleti olarak bilinir. 

Trastevere
Turistik fakat Romalıların ağırlıkta olduğu restoran ve barların yoğun olduğu güzel bir bölge.

Yürüyüş tavsiyesi:
Piazza Navona'dan Campo di Fiori'ye oradan da Ponte Sisto dan Trastevere'ye doğru ilerleyin...

Tiber Nehri
Ağaçlarla çevrelenmiş nehir kıyısında yaz kış yürüyüş yapmak mümkündür.
Yazın nehir kıyısını daha da şenlendirmek için buraya kafe-bar tarzında bir çok mekan kurulur.

James Bond son filminin bir sahnesi Roma'da nehir kıyısında çekimiştir.
O anda oradaydım👍 (bakınız resimler)



Aperetivi kültürü 🥂
Bizim kanepe dediğimiz tarzdaki yiyecekler. İtalyanların günlük alışkanlıklarından biri de, akşamüstleri, genelde iş çıkışına denk gelen saatlerde atıştırdıkları öğün. Tercihen bir kadeh şarap ya da birayla. Bir çok restoran açık büfe şeklinde aperetivi sunuyor.

Kahve kültürü ☕
Cappucino sabah kahvaltıda içilir ve akşamüstleri ya da yemeklerden sonrası için uygun olmayan bir içecek gibi görülür.

İtalya'da Starbucks ve benzeri tarzda kafeler yoktur. Böyle yerlerin kahve kültürünü zedelediğini  düşünürler.
Kahve espresso şeklinde en güzeldir ve içine su, tatlı soslar ve benzeri katılıp içilen kahveler kahveye hakarettir.

İtalyanların kahvaltı anlayışı cappucino ya da espresso ile birlikte yenen tatlı kuruvasanlardan oluşur. Espresso ayrıca yemeklerden sonra da içilir. 

🍷Şarap kültürü o kadar yaygındır ki, çalışanlar öğle yemeyi molasında bile yemekle birlikte 1 kadeh şarap içmekten çekinmezler
 
🍽Turistik bölgeler dışında, bir çok restoran öğleden sonraları kapanır ve akşam üstüne ancak açılır (saat 3 ile 7 civarları). Aperativi kültürü de bu saat aralıklarında fazla acıkmamak için idealdir.

Gerçek italyan restoranları her perşembe günleri gnocchi pişirirler (küçük toplar halinde servis edilen patates püresi).

🍦Dondurma ünlü italyan 'Gelato' sunu yemeyi unutmayın.

🍕Pizza
Parça pizza satan mekanlarda pizzanın değişik lezzetlerini keşfedin.



🇮🇹İtalya
Kuzey ve Güney İtalya birbirinden farklıdır. Kuzey İtalya Avrupa kültürünü daha yakından temsil ederken, güney İtalya bizim için daha alışılagelmiş, tanıdık olan yönleriyle Akdeniz kültürünü temsil eder.
Fakat Roma bu iki bölümün güzel bir karışımıdır. İtalya'yı görmek istiyorsanız, Roma, İtalya'nın toplamının bir şehirde özetlenmiş hali gibidir.

İtalyanlar
Roma'da ya da diğer büyük şehirlerde yaşayanlar başta olmak üzere, İtalyanlar stresli insanlardır, sabırsızdırlar. Bunu trafikte daha kolay hissedebilirsiniz 🚗
Bunun dışında her Akdeniz kültürünü taşıyan halk gibi sıcak kanlı ve misafir perverdirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder